• Anasayfa
  • |
  • RPAS Hava Aracının Danimarka Sularında Gemi Emisyonlarını İzlemesi Hk.

RPAS Hava Aracının Danimarka Sularında Gemi Emisyonlarını İzlemesi Hk.

RPAS Hava Aracı, Danimarka Sularında Gemi Emisyonlarını İzliyor

 

Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı’nın (European Maritime Safety Agency-EMSA) Uzaktan Kumandalı Uçak Sistemleri (Remotely Piloted Aircraft Systems-RPAS), Baltık Denizi’nden gelen ve büyük tankerlerin geçiş rotasında olan Great Belt alanı çevresinde gemi emisyonlarını takip etmek amacıyla Danimarka yetkilileri tarafından kullanılmaktadır. RPAS’ler, yakıtların kükürt içeriğini düzenleyen Avrupa Birliği (European Union-EU) yasalarına uyum kapsamında gemilerin kükürt emisyonlarını belirleyecektir.

 

RPAS’ler, gemilerin kükürt emisyonlarını ölçebilen, “sniffer” olarak adlandırılan gaz sensörüyle donatılmış olup gemilerin egzoz dumanlarının üzerinde uçarak yakıttaki kükürt oranını belirleyebilmektedir. Elde edilen veriler takip için hemen Danimarka mercilerine aktarılmakta ve Avrupa Emisyon Kontrol Alanları’nın (Emission Control Area-ECA) yasal gerekliliklerine uyumsuzluk ihtimali göz önünde bulundurularak Liman Devleti Kontrolü Denetleme Veritabanı’na (Port State Control Inspection Database/THETIS-EU) raporlanmaktadır.

 

RPAS’nin, daha etkin bir şekilde uygulanması için kükürt mevzuatına katkıda bulunması, böylece gemilerden kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması ve uygulamalarda rol alan şirketlere yeni alanlar sağlaması beklenmektedir. Danimarka Çevre Koruma Ajansı, kükürt mevzuatının Danimarka’da uygulanmasından sorumludur ve Danimarka Denizcilik Kurumu bu çalışmayı kendi limanlarındaki gemi incelemelerinin ardından şimdi de RPAS takibi ile desteklemektedir. Bahse konu uygulama geliştikçe, EMSA’nın RPAS veri merkezi aracılığıyla ilgili makamlar tarafından uçuşlar izlenebilecek ve kullanıcılara uçuş detaylarını (görüntüler, video, uçuş rotası, ölçümler, vb.) eş zamanlı olarak gösteren çevrimiçi arayüz sunulacaktır.

RPAS olarak “UAS Skeldar V-200” modeli kullanılmaktadır. Çift “Yakıt Kükürt İçeriği Sniffer Sistemi”ne ek olarak donanımı, gün ışığı ve kızılötesi kameraların yanı sıra Otomatik Tanıma Sistemi (Automatic Identification System-AIS) alıcısı içermektedir. EMSA, konsorsiyum (Nordic Unmanned AS, UMS Skeldar Sweden AB ve NORCE Northern Research Institute AS) ile sözleşme kapsamındadır. Sniffer sistemi, uçuş sonrası emisyon raporları da oluşturan “Explicit” (Danimarka teknoloji şirketi) tarafından sağlanmaktadır.

 

EMSA’nın, RPAS hizmetleri, sahil güvenlik çalışmalarında görevli ulusal mercileri desteklemek için deniz gözetimi ve izleme (deniz kirliliği ve emisyonların izlenmesi, yasadışı balıkçılık, uyuşturucu kaçakçılığı ve yasadışı göçlerin tespiti, sınır denetimi ve arama kurtarma) operasyonlarına yardımcı olmak için geliştirilmiştir.

 

Kaynak      : EMSA