Rus Şirketi Alltech, Arktik Gaz Projesi (Pechora LNG) İçin Destek Arıyor

Barents Denizi’nde Rusya’nın Arktik kıyısı üzerinden sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihraç etmek üzere planlanan ‘Pechora LNG’ adlı projenin liderleri, söz konusu projeyi ilerletmek ve LNG filosunun taşıyacağı yeni yükler geliştirmek amacıyla Rus enerji devi Gazprom’la birlikte çalışmak için çaba sarf ediyorlar. Yerel medya ve analistler, söz konusu projeyi yürütmekte olan Rus firması Alltech’in çoğunluk hissesini Gazprom’a satmayı düşündüğünü bildirmektedir. Uzmanlara göre, bahse konu girişim, Rus gaz ihracatı politikasında 1 Aralık 2013 tarihinden itibaren söz konusu olan serbestleştirme (liberalization) ile ilgilidir. Anılan serbestleştirme, Rus enerji şirketleri Rosneft ve Novatek’in yeni LNG projelerinden gaz ihraç edebilmelerinin önünü açacak ve Gazprom’un Rusyanın gaz ihracatındaki tekelini kıracaktır. Yeni düzenlemeler, Rosneft’in Arktik sahasından, Novatek’in ise Yamal sahasından LNG ihracatı yapmasına izin veriyor. Her ne kadar Alltech yeni yasamaya dahil değilse de, Gazprom’la birlikte çalışarak, yeni ve daha liberal Rus gaz endüstrisi içerisinde başarılı olma şansına sahip olabileceğine inanmaktadır. Alltech’in Pechora projesi, Arktik suları boyunca seyredecek LNG taşıyıcılarıyla yıllık 2.6 milyon ton LNG ihraç etmeyi planlamaktadır. 80 km’lik bir boru hattı Kumzha ve Korovinskoye gaz yoğunlaştırma (condensate) sahalarını Indiga’daki kıyı terminali ile birleştirecektir. İki taraf arasındaki görüşmeler devam etmekle birlikte, Gazprom’un halihazırda diğer LNG projeleriyle ilgilendiği ve Rusya’nın Uzak Doğu kıyısında, Vladivostok’ta, kazanç getiren Asya pazarına ihraç etmek üzere bir proje planlamakta olduğu ifade edilmektedir. (Kaynak: 13.12.2013 tarihli Lloyds List gazetesinde yayınlanmıştır.)