• Anasayfa
  • |
  • Türk araçlarına Hazar'da yüzde 20 indirim müjdesi

Türk araçlarına Hazar'da yüzde 20 indirim müjdesi

 

 

Türkmenistan'dan Türk taşımacıları sevindirici haber geldi. Türkmenistan güzergahını kullanan Türk araçları için Türkmenistan tarafından Türkmenbaşı-Bakü hattında çalışan "Berkarar" ve "Bahtiyar" Ro-Ro taşıma ücretlerinde yüzde 20 oranında indirim yapıldı

 

Orta Asya ulaşımında en kısa yol olan Azerbaycan-Türkmenistan güzergahını kullanan Türk araçları için Türkmenistan tarafından Ro-Ro taşıma fiyatlarında indirim yapılacağı ile ilgili olarak Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, "Türkmenistan'ın Ro-Ro taşıma fiyatlarında yapmış olduğu iyileştirmelerin yanı sıra yapılacak yeni indirimler ve iyileştirmelerle bu güzergah üzerinden yıllık ortalama 5 bin olan araç geçişinin 20 bine çıkmasının mümkün olabileceğini söyledi.

 

UND yönetimi, Büyükelçi Mustafa KAPUCU'nun katılımı ile 24-25 Mart tarihlerinde Türkmen yetkililerle Aşkabat'ta ulaştırma toplantısı yaptı. Türkmenistan Dışişleri Bakanı, Ulaştırma Bakanı ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları da toplantıda hazır bulundu.

 

2 bin 200 dolardan bin 700 dolara düştü

 

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Orta Asya ulaşımında en kısa yol olan Azerbaycan – Türkmenistan güzergahını kullanan Türk araçları için Türkmenistan tarafından Türkmenbaşı – Bakü hattında çalışan ''Berkarar'' ve ''Bahtiyar'' Ro-ro gemi ücretlerinde yüzde 20 oranında indirim yapıldığını açıkladı.

 

Yapılan indirimlerin Türk nakliyecisine maliyet ve zaman avantajı sunacağını belirten Şener şöyle konuştu: "Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov Ağustos 2015'te Türkmenistan'ın ikinci gemisi olan Bahtiyar'ın sefere başlaması ile indirim yapılacağı müjdesini bizlere vermişti. Bahtiyar gemisi de seferlerine başladı ve indirim de sağlanmış oldu. Araçlarımız Türkmenistan'ın Modern gemileri ile artık daha ucuza taşınacak. Türkmenbaşı-Bakü hattında çalışan 'Berkarar' ve 'Bahtiyar' Ro-Ro gemi ücretlerinde yüzde 20 oranında indirim yapılmasıyla 24 Mart'tan itibaren Türkmenbaşı – Bakü komple araç fiyatları (gidiş-dönüş) 2 bin 200 dolardan bin 760 dolara ve römork fiyatları bin 800 dolardan bin 440 dolara düşürüldü. Bu indirim ile taşımacılarımız daha kısa olan bu güzergahı daha fazla kullanacak. Yapılan indirim ile daha fazla tercih edilecek olan güzergahta Ro-Ro gemileri daha sık sefer yapacak ve ayda bir sefer yapan Aşkabat'a ayda 2 sefer de gidebilmek mümkün olacak. Bu indirimlerin sefer sayılarını artırması ile birlikte indirimlerin devam edeceği de ifade edildi.

 

Taşımalar 3 kat artabilir.

Türk araçlarının İran üzerinden Türkmenistan'a ikili taşıma sayısı yıllık ortalama 30 bin. Türkmenistan üzerinden transit Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan ülkelerine taşıma sayıları ise yıllık ortalama 10 bin adet. Mevcut durumda Hazar Güzergahı kullanılarak Türkmenistan'a ve ardı ülkelere yapılan taşıma sayısı yıllık ortalama 5 bin civarında. Fatih Şener, Türkmenistan'ın Ro-Ro gemi fiyatlarında yapmış olduğu iyileştirmelerin yanı sıra, İran güzergahına göre makul maliyet farkı oluşacak şekilde yapılacak yeni indirimler ve iyileştirilmeler ile bu güzargah üzerinden yıllık ortalama 20 bin aracın geçişinin sağlanması mümkün hale gelecek'' dedi.

 

Türkmenistan Orta Asya'nın ana lojistik güzergahı oluyor

 

Türkmenistan kuzey - güney hattındaki demiryolları ile doğu - batı hattındaki otoyolların çok yakında açılacağına değinen Şener, şu bilgileri de paylaştı:

 

"Ülke Amuderya Nehri üzerindeki demiryolu ve karayolu köprüleri gibi önemli yatırımları ile Tarihi İpek yolunda en avantajlı lojistik güzergah oluyor. Ayrıca Aşkabat ziyaretimizde, taşımacılarımıza transit kolaylıklar sağlayacak tır sisteminde elektronik veri aktarımı ve GPS sistemli güzergah ve araç kontrol konularında çalışmaların yürümekte olduğunu öğrenmekten memnuniyet duyduk.

 

Modern tesislerde görüştüğümüz Türk sürücülerinin de genel olarak memnuniyetlerini gözlemlemiş olmaktan memnuniyet duyduk. Türkiye-Türkmenistan bağlantısının hızlı ve ucuz olabilmesi ve bu güzergahtaki örnek uygulamaların yaygınlaşması için Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Türkmenistan gibi güzergah ülkelerinin yakın çalışmayı sürdürmeleri önem taşımaktadır."

 

 

Kaynak: İçerik - Dünya gazetesi, Görsel – Kaptan Haber