• Anasayfa
  • |
  • Türkiye- Gürcistan arasında kombine taşımacılık ivme kazanacak

Türkiye- Gürcistan arasında kombine taşımacılık ivme kazanacak

Türkiye- Gürcistan arasında kombine taşımacılık ivme kazanacak

Türkiye ile Gürcistan arasında ticaret hacminin demiryolu başta olmak üzere kombine taşımacılık ivme kazanmasına katkı sağlayacak Türkiye ile Gürcistan Arasında Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması, TBMM'ye sunuldu.

Anlaşmanın gerekçesinde, önümüzdeki dönemde Avrupa – Kafkasya – Orta Asya ve Uzakdoğu arasında taşımanın önemli bir bölümünün Hazar Geçişi – Azerbeycan- Gürcistan- Türkiye üzerinden sağlanacağına dikkat çekilerek, iki ülke arasında imzalanan bu anlaşmanın sadece Türkiye ile Gürcistan arasında taşımacılığı değil, Doğu – Batı koridoru üzerinde ticareti ve taşımacılığı kolaylaştıracağı kaydedildi.

Meclis'e sevk edilen ve önümüzdeki günlerde TBMM Dışişleri Komisyonu gündemine gelmesi beklenen tasarı, iki ülke arasında ticaret hacminin gelişiminde önemli rol oynayan karayolu taşımacılığının yanısıra, çevreye dost, verimli ve sürdürülebilir demiryolu, denizyolu gibi diğer taşımacılık türlerinin gelişimini kolaylaştırıcı, kombine taşımacılığı teşvik edici önlemler içeriyor.

Tasarının gerekçesinde, anlaşmanın Kafkasya ve Hazar Bölgesi üzerinden Orta Asya ve Çin'e gerçekleştirilen taşımacılık faaliyetlerinin kombine taşımacılık imkânlarıyla güçlendirilerek, bölgesel ticarete olumlu etki edeceği kaydedildi.

Pekin'den Londra'ya kesintisiz demiryolu

Bu doğrultuda Hazar Denizi'nden Ro-Ro ve demiryolu- feribot operasyonları ile limanların kapasitesinin gelişimine ve bölgeye erişimde İran ve Rusya'ya alternatif olan Hazar geçişlerinin performansının artmasına da katkıda bulunacağı belirtilen tasarıda "Anlaşma Pekin'den Londra'ya kesintisiz demiryolu ulaşımını tesis edecek olan Bakü – Tiflis – Kars Demiryolu hattı ile Marmaray'ın yük taşımacılığı performansını artıracak. Afganistan'ın uluslararası pazarlara eklemlenebilmesini kolaylaştırmak amacıyla Türkmenistan, Azerbeycan, Gürcistan, ve ülkemizden geçmesi planlanan taşımacılık koridorunun performansının artırılmasına katkıda bulunacak. İpek Yolu'nun yeniden önemli bir ticaret yolu haline gelmesine zemin hazırlayacak" değerlendirilmesi yapıldı.

Kaynak: Dünya Gazetesi 03.01.2017