Alternatif Denizcilik Yakıtlarına Yönelik Rehber Hk.
Sayın Üyemiz,
Bilindiği üzere, Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization-IMO) ve Avrupa Birliği (AB) tarafından denizcilik sektöründen kaynaklanan emisyonları azaltmak için uluslararası alanda çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. IMO, 2030, 2040 ve 2050 yılları emisyon azaltım hedefleriyle net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşmayı taahhüt ederken, AB’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında denizcilik sektörü için Emisyon Ticaret Sistemi ve yakıt vergilendirme düzenlemeleri yürürlüğe girmiştir.
Uluslararası ölçekte yaşanan bu süreçte, denizcilik sektörünün dekarbonizasyonuna yönelik çalışmalardan biri de denizcilik sektöründe teknolojik yenilik ve sıfır veya sıfıra yakın sera gazı emisyonlu teknolojilerin, yakıtların ve/veya enerji kaynaklarının oluşturulması, küresel düzeyde ticari olarak kullanılabilirliği ve sürdürülebilirliğinin artırılması ile kullanımının teşvik edilmesidir. Bu doğrultuda kısa vadede LNG, biyoyakıt gibi geçiş yakıtlarının, uzun vadede amonyak gibi sıfır emisyonlu yakıtların alternatif yakıtlar olarak kullanılması öngörülmektedir.
Bu kapsamda, alternatif yakıtlara ilişkin bilgilendirme faaliyetleri doğrultusunda Uluslararası Bunkerciler Birliği (International Bunker Industry Association-IBIA) tarafından hazırlanan Biyoyakıtlar ve BiyoLNG Sıkça Sorulan Sorular (SSS) Rehberleri, Odamızın 20.02.2025 tarih ve 134 No’lu sirküleri ile duyurulmuştur. Sektörün alternatif yakıtlara geçişini destekleme konusundaki kararlılığı çerçevesinde son olarak IBIA tarafından Amonyak hakkında SSS Rehberi yayımlanmıştır.
Gemi sahipleri, işletmecileri ve denizcilik profesyonelleri için IBIA Geleceğin Yakıtları Çalışma Grubu tarafından özel olarak hazırlanan rehber, amonyak ile ilgili tanımlar, sürdürülebilirlik standartları, uyumluluk ve teknik özellikler hakkında bilgiler içermekte olup Ek’te yer almaktadır.
Bilgilerinize arz ve rica ederim.
Saygılarımla,
Muhammet Alper KEÇELİ
Genel Sekreter V.