• Anasayfa
  • |
  • ASEAN Üyesi Ülkelerin Bağlantısallık Kapsamındaki Öncelikli Altyapı Projeleri Hk.

ASEAN Üyesi Ülkelerin Bağlantısallık Kapsamındaki Öncelikli Altyapı Projeleri Hk.

İlgi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 09.07.2019 tarihli ve 7264 sayılı yazısı.

Sayın Üyemiz,

        İlgi yazı ile, Bağlantısallık (connectivity) master planı çerçevesinde ASEAN üyesi ülkeler tarafından gerçekleştirilmesi öngörülen öncelikli altyapı projeleri hakkında ASEAN Sekreteryası’nca bir bilgilendirme toplantısının düzenlendiği belirtilmiş olup, ülkemizin Sektörel Diyalog Ortağı olması nedeniyle Cakarta Büyükelçiliğimizin de davetli olduğu bilgilendirme toplantısına; ASEAN üyeleri, Diyalog Ortakları, Sektörel Diyalog Ortakları ve Dünya Bankası, OECD, IFC, Asya Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası vb. uluslararası kuruluş temsilcilerinden yaklaşık 40 kişinin katılım sağladığı bildirilmektedir.

        Bahse konu bilgilendirme toplantısına ilişkin ASEAN Sekreteryası’nın bilgi notu ve bilgilendirme toplantısında yapılan sunuma, TOBB’un internet adresinin (www.tobb.org.tr) sağ panelinde bulunan “Hizmetler” başlığı altında yer alan “Uluslararası İş İmkanları/Diğer Duyurular” bölümünden ulaşılabildiği belirtilmektedir.

        İlgi yazı ile, ASEAN üyesi ülkelerde bağlantısallık kapsamında otoyol, köprü liman, havaalanı, enerji nakit hatları gibi toplamda trilyonlarca ABD Doları değerinde geniş kapsamlı altyapı yatırımlarına ihtiyaç duyulmakta olduğu bildirilmekte olup, Singapur hariç diğer üye ülkelerin bahse konu yatırımları ulusal kaynaklarıyla hayata geçirebilecek mali güce ve sermaye birikimine sahip olmadığı belirtilmektedir. ASEAN Sekreteryası’nın Dünya Bankasına bir çalışma yaptırdığı bildirilmektedir. Bahse konu çalışma ile bölgesel bir yaklaşımla üye ülkelerin yapmayı planladığı altyapı projelerini objektif kriterlerle bir öncelik sırasına koymayı ve bahse konu projeler için uluslararası yatırımcılardan ve finansal kuruluşlardan kredi desteği sağlanmasını kolaylaştırmayı hedeflediğinin değerlendirildiği belirtilmektedir.

        Dünyanın pek çok bölgesinde altyapı projelerini başarıyla hayata geçirmekte olan müteahhitlik sektörümüzün, ASEAN bölgesindeki söz konusu projelere ilgi duyabileceği ifade edilmektedir.

        Bilgilerinizi arz/rica ederim.

                                                                                                                

Saygılarımla,

 

 

İsmet SALİHOĞLU

  Genel Sekreter

EKLER:

Ek-1: İlgi yazı.

 

482_2646_asean_yesi_lkelerin_ba_lant_sall_k_kapsam_ndaki_ncelikli_altyap_projeleri_hk.pdf