D-8 Proje Destek Fonu Hk.

İlgi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 11.07.2019 tarihli ve 7414 sayılı yazısı.

Sayın Üyemiz,

        İlgi yazı ile, Ülkemiz ile Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan’dan oluşan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Teşkilatının, üye ülkeler arasında kalkınmaya yönelik işbirliğini geliştirmek, ekonomik ve sosyal ilişkileri zenginleştirmek amacıyla 1997 yılında kurulmuş bir örgüt olduğu bildirilmektedir.

        TOBB’un, D-8 marjında kurulmuş olduğu belirtilen D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları’nın (D-8 TSO) kurucu üyesi olduğu bildirilmekte olup, ülkemizin D-8 dönem başkanlığı çerçevesinde, D-8 TSO Dönem başkanlığının da TOBB tarafından yürütüldüğü belirtilmektedir.

        20 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirildiği belirtilen “9. D-8 Zirvesi”nde D-8 proje faaliyetlerinde kullanılmak üzere Proje Destek Fonu oluşturma fikrinin ortaya çıktığı bildirilmektedir.

        Bu çerçevede ilgi yazı ile, D-8 çerçevesindeki proje ve programların uygulanması için yapılacak ön fizibilite ve fizibilite çalışmalarının desteklenmesi amacıyla D-8 Proje Destek Fonu’nun kurulduğu ve söz konusu Fondan istifade etmek isteyen D-8 Üyesi ülkelerin proje tekliflerini D-8 Sekreteryası’na iletmeleri gerektiği hususu belirtilmektedir.

        İlgi yazıda devamla, D-8 Komisyonu tarafından seçileceği ifade edilen projede en az 3 D-8 üyesi ülkenin yer alması gerektiği belirtilmekte olup, ön fizibilite ve fizibilite çalışmalarına yönelik olarak    D-8 tarafından proje başına en fazla 20.000 Avro’luk bir finansman sağlanması ve uygulama süresinin ise en fazla 12 ay olacağının öngörüldüğü bildirilmektedir.

        Seçilecek bahse konu projenin fizibilite çalışması ve raporlanmasının tamamlanmasının ardından, proje uygulama finansmanının D-8 tarafından temin edileceği belirtilmektedir.

        İlgi yazı ile, D-8 Proje Destek Fonu’nun Başvuru Şartnamesi ve Proje Teklif Formu’na; TOBB’un internet adresinin (www.tobb.org.tr) sağ panelinde bulunan “Hizmetler” başlığı altında yer alan “Uluslararası İş İmkanları/Yurtdışı Etkinlikler” bölümünden erişilebileceği bildirilmekte olup, bahse konu Fondan yararlanmak isteyen firmaların Proje Teklif Formu’nu doldurarak D-8 Sekreteryası yetkilisine (Mr. Sheikh Mohammad Moinuddin, IT Expert, e-posta: admin@developing8.org;                     Cep: 0506 395 61 83) iletmeleri gerektiği hususu ifade edilmektedir.

        Bilgilerinizi arz/rica ederim.

 

 

 Saygılarımla,

 

 

 

 İsmet SALİHOĞLU

 Genel Sekreter

EKLER:

Ek-1: İlgi yazı

480_2644_d_8_proje_destek_fonu_hk.pdf