• Anasayfa
  • |
  • Schengen Vize Güncellemesi Hk.

Schengen Vize Güncellemesi Hk.

İlgi: Uluslararası Deniz Ticaret Odası’ndan alınan 18.06.2019 tarihli ve LA(19)27 sayılı yazı.

Sayın Üyemiz,

 

İlgi yazı ile, Avrupa Adalet ve İçişleri Konseyi’nin 7 Haziran 2019 tarihinde Vize Kodu Yönetmeliği’ne (PE-CONS 29/19) yapılan değişiklikleri kabul ettiği belirtilmekte olup, bahse konu yönetmeliğin Temmuz 2019’da Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayımlanmasından 6 ay sonra (Ocak 2020’de) yürürlüğe girmesinin beklendiği ifade edilmektedir.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), Avrupa Topluluğu Armatörler Birliği (ECSA), Uluslararası Kruvaziyer Şirketleri Birliği – Avrupa (CLIA Europe) ve Avrupa Eğitim Vakfı’nın (ETF), Yönetmeliğin değiştirilmiş son halini müzakere etmek ve denizcilerin çoklu giriş vizeleri almaya devam etmelerini sağlamak amacıyla, bahse konu vizeler hakkında yapılan değişiklikler ile ilgili olarak Yönetmeliğin objektif bir şekilde uygulanmasına olanak sağlamak için 4 Haziran 2019 tarihinde Göç ve İçişleri Genel Müdürlüğü (Migration and Home Affairs - DG HOME) birimi Başkanı ile bir toplantı yaptığı bildirilmektedir.

Denizcilik sektörünün bahsi geçen değişiklikler bağlamında hemfikir olduğu ve ulusal idareler ile irtibat kurduğu durumlarda ortak mesajlar vereceği belirtilmektedir. Komisyon, Madde 24’te kullanılan yükümlülük ifadesinin değiştirilmesine rağmen; Üye Ülkelerin denizcilere çoklu giriş vizeleri vermeye devam edebileceğini onaylamış ve 11 numaralı raporda denizcilere yönelik özel bir husus bulunduğunu belirtmiştir.

İlgi yazıda, revize edilmiş kılavuz ile sektör paydaşlarından hazırlıklı olmalarının ve değişen yönetmeliği dikkate almalarının istendiği bilgisi verilmektedir. Bu kapsamda Komisyon aşağıdaki hususları ele almıştır:

  • İlgili yönetmeliğin netleştirilebileceğini kabul etmiştir.
  • İşçilerin belirli bir üçüncü ülkenin Schengen işbirliği bölgesinde bulunmaları durumunda, yeni yönetmeliğin bazı işçi kategorilerine uygulanacak kademeli sisteme yönelik farklı kurallar sağlamasını kabul etmiştir. Bahse konu farklı kuralların, denizciler gibi belirli işçi kategorileri için uygun olabileceği ileri sürülmüştür. Bu da, üye ülke temsilcilerinden oluşan Schengen İşbirliği Komitesinin bir önerge sunmasını gerektirmektedir.
  • Komisyon, ortak bir duruş sergileyen sektörü takdir etmiş ve üçüncü bir ülkenin konsolosluklarından ziyade ulusal makamlarıyla temas kurulmasını teşvik etmiştir.
  • Sektörün karşılaştığı diğer sorunlar ele alınmıştır. Bunlardan ilki, Çoklu Giriş Vizeleri verilerek hafifletilen fakat tamamen çözülemeyen, geç bildirilen mürettebat değişimi limanı (özellikle kısa mesafeli deniz taşımacılığında) durumunda vize başvurusuna yönelik kısa bir zaman aralığının olması sorunudur. İkinci sorun ise bazı mercilerin çıkış vizelerini onaylamamasıdır.

 

  • Verilmesi yasal olmayan çok kısa zamanlı çoklu giriş vizeleri veren bazı ülkeler hakkında bilgi sahibi olunmuş ve benzer durumlara yönelik daha fazla araştırma talebinde bulunmuştur.
  • Yönetmeliğin Ek IX’unun değiştirilmesi hususunda sektörden bir kere daha girdi alma fırsatı elde etmiştir.

İlgi yazı ile son olarak, önümüzdeki haftalarda ECSA’nın, önceden hazırlanan taslak mesajlarını revize edeceği ve yetkililerle müzakere ettikleri sırada kullanmaları amacıyla ulusal kuruluşlar için ortak bir yazı/bildiri düzenleyeceği bildirilmekte olup, ICS’in bahse konu yazı/bildiriye uygun olarak üyelerini bilgilendireceği ifade edilmektedir.

            Bilgilerinizi arz/rica ederim.

 

                                                                                                        Saygılarımla,

 

 

                                                                                                         Cengiz ÖZKAN

                                                                                                        Genel Sekreter V.

 

EKLER:

Ek-1: İlgi yazı.

 

424_2412_schengen_vize_g_ncellemesi_hk.pdf