ARALIK 2016

Haberler Sirküler Bültenler Deniz Ticareti Dergisi

ODADAN HABERLER

İMEAK DTO Nefes Kredisi Kampanyası

Finansman erişiminde sıkıntı yaşayan KOBİ'lerimiz için Kredi Garanti Fonu'nun desteği ile Ziraat Bankası A.Ş. ve Denizbank A.Ş. ile yapılan anlaşma sonucunda, Üyelerimize maksimum 150.000.TL'ye kadar üst limitli kredi kullanılması imkânı sağlanmıştır.

Aşağıda detayları verilen kredi şartları çerçevesinde; Üyelerimiz, Odamızdan alacakları "TOBB Nefes Kredisi Başvurusu İçindir" ibaresi yazılı faaliyet belgesi ile ilgili bankalara kendi girişimleri ile başvuru yapabileceklerdir.

- KOBİ'lerimiz yıllık % 9.90 (aylık % 0,825) faiz oranı ile 12 ay eşit taksitli nefes kredisinden faydalanabilecektir.

- Kredilendirmelerde tüm risk ve teminatlandırma protokol imzalanan bankalara ve Hazine Müsteşarlığı'nın sağladığı destekle Kredi Garanti Fonu A.Ş.'ye ait olacaktır.

-Protokol imzalanan bankalar tarafından masraf olarak talep edilecek 250 TL ve Hazine Müsteşarlığı'nın talep edeceği kefalet başvuru bedeli ve komisyonu dışında Üyelerimizden herhangi bir masraf komisyon talep edilmeyecektir.

- Bankalarda kredi değerlendirme sürecinde İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır.

Odamız Paris Boat Show’a katıldı

?3-11 Aralık 2016 tarihleri arasında düzenlenen Paris Boat Show, 240.000 kişi tarafından ziyaret edilmiş olup, 1300 markaya, 840 tekneye ve 706 katılımcıya ev sahipliği yapmıştır. Boat Show'a Odamız adına Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Gündüz NALBANTOĞLU ve Fethiye Şubesi Müdürü Sn. Bülent TELLİ katılım sağlamıştır.

ISO 9001 Belgemiz yenilendi

20-21 Aralık 2016 tarihleri arasında Odamızda yapılan ISO9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Tekrar Değerlendirme Denetimi başarıyla sonuçlanmış ve ISO 9001 Belgemizin yenilenmesi uygun bulunmuştur. Böylelikle, sunduğumuz hizmetlerin ISO9001 standardına uygunluğu bir kez daha tescillenmiştir.

Mükemmellikte sınır bulunmadığından, hizmet kalitemizi sürekli arttırmak için kalite yönetim sistemi çalışmalarımız sürekli yükselen bir başarı çizgisinde yürütülmektedir.

Gemi Acenteleri Eğitim Komisyonu Toplantısı yapıldı

?27 Aralık 2016 tarihinde Gemi Acenteleri Yönetmeliği Taslağı hakkında Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı'nda yapılan çalışmayı değerlendirmek üzere, Sn. Recep DÜZGİT, Sn. Ruhi DUMAN, Sn. Emin EMİNOĞLU, Sn. Aydın ALAFTAN ve Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği'nin katılımı ile Odamızda Gemi Acenteliği Eğitim Komisyonu Toplantısı yapılmış olup, Toplantıda Gemi Acenteleri Yönetmeliği Taslağı ile ilgili sektörün görüşleri alınmış, Oda ve Dernek olarak izlenecek yol haritası belirlenmiştir.

2017 yılı Deniz Ticaret Odaları Gemi Acenteliği Eğitim/Seminer Programı

?2017 yılında Odamız Merkez ve Şubeleri ile Mersin Deniz Ticaret Odası'nda düzenlenecek olan gemi acenteliği eğitimleri ve gemi acenteliği yenileme eğitim seminerlerinin tarihlerini gösteren Gemi Acenteliği Eğitim/Seminer Programı haberimizin devamında yer almaktadır.

2016 yılında personelimize yönelik 20 adet eğitim düzenlendi

?Çalışanlarımızın, yetkinliklerinin ve motivasyonlarının artırılması için 2016 yılında sağlık, iş güvenliği, kişisel gelişim, mesleki gelişim, kalite yönetim sistemleri ve bilgi teknolojileri konularında alanında uzman eğitmenlerden toplam 20 adet eğitim ve seminer alması sağlanmıştır. Günlük hayatın stresinden uzaklaşmak ve çalışanların aileleri ile birlikte kaynaşmasını sağlamak amacıyla Oda binasında  1 adet de temsil gerçekleştirilmiştir. Düzenlenen organizasyonlara çalışanlarımız tarafından büyük ilgi gösterilmiştir.

2016 yılında düzenlenen eğitimlerin bazıları aşağıdaki gibidir: Yönetim Psikolojisi ve Liderlik, Etkili İletişimde Altın Noktalar, Kişisel Gücün Kullanılması ve Motivasyon, Zor İnsanlar ve Zor Durumlar ile Başa Çıkma, Raporlama Teknikleri, Problem Çözme Metoduyla İş Yapma, Yönetici Asistanlığı, Etkili Anne Baba Tutumları, Ofis Ergonomisi, Temel İş Güvenliği, Yangın ve Tahliye, Temsil: Hayatın Silgisi Yok.

Üyelerimize indirim sağlayan sağlık kuruluşları

?Odamızın, Üyeleri için sağlık kuruluşlarından aldığı özel indirimlere Medical Park Hastaneleri bünyesindeki İstinye Üniversitesi Hastanesi de eklenmiştir. Üye indiriminden faydalanabilmek için İMEAK DTO Üye kimlik kartınızı ilgili sağlık kuruluşuna ibraz etmeniz gerekmektedir. Üyelerimize indirim sağlayan sağlık kuruluşlarının güncel listesi haberin devamında yer almaktadır.

SEKTÖRDEN HABERLER

2017 Yılı ÖTV’siz Yakıt Uygulamaları

?Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü'nden alınan 08.12.2016 tarih ve E-92122 sayılı yazı ile;

Deniz araçlarında ÖTV'si sıfırlanmış yakıt kullanılmasına 01.01.2004 tarihinden itibaren başlandığı, kararın uygulama esaslarını belirlemek üzere Maliye Bakanlığı'nca ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği ile söz konusu Tebliğler kapsamında ve yıl içerisinde yapılan değerlendirmeler neticesinde ÖTV'siz yakıt uygulamasına yönelik her yıl uygulama talimatının yayımlandığı,

Bu itibarla,  2017 yılındaki Yakıt Alım Defter numaralarının "O" harfi ile başlayacağı, uygulamanın kontrol ve takibinin ilgili Tebliğlerdeki esaslar ve ÖTV'siz Yakıt Bilgi Sistemine eklenen Liman Uygulama Talimatı ve Ekleri (9 sayfa) ve 2016 Yılı Gemi Cinslerine Göre Yakıt Tüketim Kapasitesi (7 sayfa) doğrultusunda yapılmasının gerekli olduğu hususları bildirilmektedir.

2017 Yılı ÖTV'siz Yakıt Uygulaması Liman Başkanlığı Uygulama Talimatı ve  ve Ek'leri Odamızın web sayfasında http://www.denizticaretodasi.org.tr adresinde ana sayfada  "Sirküler-Genel" bölümünde ve "Hizmetlerimiz" içerisindeki " ÖTV'siz Yakıt Uygulamaları" bölümünde yayınlanmaktadır.

Devamı İçin Tıklayın

Egzoz gazı temizleyicileri (scrubbers) sülfür sınırındaki düzenlemeden sonra yeniden gündemde

TradeWinds Gazetesi, 18 Kasım 2016 tarihli sayısında gemi yakıtlarındaki sülfür miktarının azaltılmasının olası sonuçlarından birini tartışıyor. Buna göre; Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) bir raporunda, gemilere tesis edilecek gaz temizleyicilerin sayısında 2018'in ikinci yarısıyla birlikte artış beklendiği ve bu durumun sülfür üst sınırının düşürülmesini öngören yeni düzenlemeyle ilgili olduğu ifade ediliyor.  IMO'ya göre, 2020 yılına kadar 3800 gemiye bu sistemlerden tesis edilecek. Fakat sistemlerin mevcut haliyle yeterli olup olmadığına dair soru işaretleri bulunuyor. Sistemlerin pratikte nasıl çalışacağını öngörmenin pek kolay olmadığını düşünenler olduğu kadar bazı sistemlerden test aşamasında beklenen verimin alınamadığını savunanlar da var. Yine de sistemlerin zaman içinde geliştirileceği yönünde bir beklenti mevcut.

Devamı İçin Tıklayın

Pakistan'daki gemi söküm tesislerine getirilen yasağa gemi sökümcülerinden itiraz geldi

?Kasım ayı içinde Gadani sahillerinde bir tanker patlaması meydan gelmişti. Bunun üzerine  Belucistan il yönetimi, gerekli güvenlik tedbirleri alınana kadar Gadani sahillerindeki gemi söküm tesislerine petrol ve kimyasal madde tankerinin kabul edilmesini "kısa vadede" yasaklayan bir karar aldı.

Yerel bir kaynaktan alınan bilgiye göre, gemi sökümcüler Karaçi mahkemelerine başvurarak yasağa itiraz etmekte ve yasal güvenlik tedbirlerini almış olduklarını öne sürmektedirler.

Hindistan alternatif olarak değerlendirilse de aslında bu ülkedeki gemi söküm piyasası ve fiyatlandırması da benzer şekilde sıkıntılar yaşıyor. Hükümetin 500 ve 1,000 değerindeki Rupileri (INR) dolaşımdan çekme kararı alması fiyatlandırma üzerinde olumsuz bir etki yarattı.

Devamı İçin Tıklayın

Avrupa Parlamentosu’nun karbon salınımı hakkındaki yeni kararı bütün dünya denizciliğini ilgilendiriyor

Uluslararası Deniz Ticaret Odası'nın (ICS) 16.12.2016 tarihli sirkülerine göre, Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi uluslararası deniz taşımacılığını Avrupa Birliği Karbon Ticareti Sistemi'ne (ETS – Emissions Trading System) dâhil etmeye yönelik tek taraflı bir karar aldı. ICS, bu kararın gelişmekte olan ülkeler arasında endişe yaratacağını ve IMO'nun karbon salınımının azaltılmasıyla ilgili belirlediği yeni stratejiyi olumsuz etkileyebileceğini düşünüyor.

ICS Politika ve Dış İlişkiler Direktörü Simon BENNETT'in ifade ettiği üzere, sistemin tek taraflı olarak küresel deniz taşımacılığı için zorunlu bir uygulama haline getirilmesi Çin gibi Asya ülkeleriyle ticari konularda sıkıntı yaşanmasına ve piyasada aksaklıklara neden olabilir.

ICS sirkülerinde, IMO Üyeleri CO2 salınımının azaltılması için piyasaya dayalı bir tedbir uygulamaya karar verdiği takdirde sektörün buna cevabının küresel yakıt vergisi olacağı da ifade ediliyor.

ICS'nin konuyla ilgili basın bildirisinin Türkçe çevirisini haberin devamında yer almaktadır.

Şangay, Trinidad ve Tobago denizcilik teknoloji merkezleri olarak seçildi

?Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO'nun 'Denizcilik Teknolojisi İşbirliği Merkezleri'ne (MTCC) ev sahipliği yapacak denizcilik okullarından ilk ikisi bir basın duyurusuyla açıklandı.

Buna göre, Küresel MTCC Ağı olarak bilinen proje kapsamında Çin'deki Şangay Denizcilik Üniversitesi Asya-MTCC'nin, Trinidad ve Tobago Üniversitesi ise Karayip-MTCC'nin sorumluluğunu üstlenecek. Hedeflenen küresel ağın diğer üç ayağını ise Afrika, Latin Amerika ve Pasifik Bölgeleri oluşturuyor.

Bölgelerinde önemli bir etkiye sahip olacak MTCC'ler, düşük karbon teknolojileri ile enerji verimliliği çalışmalarının öncülüğünü üstlenecek.

Devamı İçin Tıklayın

Batı Hint Okyanusu’nda AB Deniz Kuvvetleri (EUNAVFOR) Atalanta Operasyonu’nun görev süresi Aralık 2018’e kadar uzatıldı

?Avrupa Konseyi kararıyla Batı Hint Okyanusu'nda deniz haydutluğuna karşı askeri  bir güç olarak konuşlandırılmış AB Deniz Kuvvetleri (European Union Naval Force-EUNAVFOR) Atalanta Operasyonu'nun görev süresinin Aralık 2018 tarihine  kadar uzatıldığı bilgisine yer verilen yazının Türkçe çevirisine haberimizin devamında erişebilirsiniz.